Systemisch werk

Systemisch Werk
In de jaren 80 van de vorige eeuw heeft Bert Hellinger de basis gelegd voor het systemisch werk en is begonnen met familie-opstellingen zoals we die nu kennen.

Het systemisch werk is een manier om inzichten te vergaren en mogelijk ruimte en beweging te creeren in een bepaalde situatie. Het bijzondere echter van deze methode is dat het niet alleen naar jou als persoon kijkt, maar vooral naar jou als onderdeel van het geheel.

De meest bekende vorm is dan ook de familie-opstelling en jouw plek in het familie-systeem. Echter ben je onderdeel van veel meer systemen en kun je het systemisch werk dus ook op veel meer manieren inzetten.

Toch is de basis van iedere opstelling min of meer hetzelfde. We starten altijd met een vraag en naar aanleiding hiervan worden mensen als representanten aangewezen die ergens voor 'staan'. Dit kan de vader of moeder van de vraagsteller zijn, maar ook een abstracte rol als bijvoorbeeld 'het probleem' of 'de passie'. Vervolgens zoeken de representanten een plek in de ruimte en geven van daaruit informatie. Dat doen ze zowel verbaal als non-verbaal.

Door de situatie op deze manier inzichtelijk te maken komt er voor de vraagsteller vaak al veel duidelijkheid en begrip. Daarna is nog mogelijk om interventies uit te voeren met de representanten waardoor er ruimte en beweging gecreëerd wordt in de situatie en waar niet alleen de vraagsteller, maar het hele systeem baat bij heeft.